Ett ögonblick...

Sportfisket

Om Sportfisket

Lilla Malma är en Flugfiskeanläggning utanför Malmköping, ett skapat flugfiskeparadis i Sörmländsk miljö. Här erbjuds möjligheten att fånga fina regnbågar och öringar på ett klassiskt flugfiskesätt.

Boka & Hyr sportfisket exklusivt!
Fisket på Lilla Malma är så kallad ”hyrsjö” och hyrs ut exklusivt. Ett flugfiskevatten som man bokar och hyr tillsammans med sina fiskevänner och det innebär att det bara är du med dina vänner som disponerar anläggningen exklusivt. Boende i Lilla Malmas fiskelodge ingår. Vi upplåter inte enskilda fiskekort.

I menyn Kontakt – Bokning – Priser kan du se vad det kostar. Där finner du även kontaktuppgifter för att boka eller ansöka om fiske.

Prova på Flugfiske ”Prova på Event”

Prova på flugfiske under en dag med dina vänner eller arbetskollegor. Samla ledningsgruppen i ett evenemang som skiljer sig från det vanliga. Det är både roligt och spännande, känslan av att kontrollera de fysiska lagarna i flugfiskets ädla konst och spänningen inför det förväntade hugget. Det här kan ni göra till ett blodigt allvar med lek och tävling! Den som fångar den minsta får rensa…. Ni kan också bara slappna av och låta den Sörmländska naturen ge er ett skådespel av välmående medan ni flugfiskar i lugn och ro. – Som meditation för din själ, eller en kul dag helt enkelt! Flugfiskeutrustning får ni låna och en kastkurs ingår. Läs mer om våra företagsevent 

Omgivningen

Lilla Malma Sportfiske ligger i Sörmland utanför Malmköping. Själva fiskeanläggningen består av ett konstruerat vattensystem med en vattenyta på c:a 2,5 ha och en strandlinje som är c:a 980 meter. Det finns fyra dammar som inleds och är sammanbundna med en bäck, och dammarna ligger på rad med en fallande nivåskillnad. Detta gör att det blir ett strömsatt in och utlopp i varje damm. Mellan två av dammarna är bäcken uppgrävd ett femtiotal meter och där har skapats ett antal höljor som bjuder till spännande strömfiske vid god vattenföring. Vattensystemet är inte reglerat vilket ger naturliga variationer i vattenflödet och vid snösmältningen blir inloppströmmarna så strida att det går vågor långt in i dammarna. Under högsommaren efter långa torra perioder är ofta vattenflödet vså lågt att vi av dessa skäl håller stängt under sommaren.

Fisk & fångst

Vårt mål är att hålla fina och välmående fiskar i snittvikter runt 2,5-3,0 kg.  Troféfiskarna väger ofta 5,5-7,5 kg och det finns alltid goda chanser till sådan fångst. Vi kommer under åren även sätta ut en del öring, men övervägande del av fiskbeståndet är Regnbåge. Majoriteten av fiskbeståndet är fiskar av högsta klass och kvalité.

Endast en fisk per person och dag får landas och övriga fiskar sätts åter ut. Vår filosofi med detta är att fisket blir lite svårare och liknar mer flugfisket efter naturliga bestånd. Det är fiskeupplevelsen vi vill fokusera på och då med imitationer av insekter. Nu är det inte så att man knappt får fisk på grund av detta, det är gott om fisk i anläggningen. Enda skillnaden är att de riktigt fina fiskarna lurar man bäst med imitationer. Visserligen finns det en del nyutsatt fisk som nappar bra på streamers, men vi ser gärna att du fångar dom på torrfluga och nymf. På Lilla Malma Sportfiske betalar du för upplevelsen, inte köttet. Självklart får du fiska med Streamers och du kommer givetvis att fånga fisk om du gör det. Men metoden är under vissa perioder inte lika dominerande och effektiv som på platser med hög omsättning av nyutsatt regnbåge.

Fiskeregler
Här finns ingen anledning att rada punkter och paragrafer, endast de väsentligaste punkterna anges nedan. Den som tillämpar sitt goda omdöme, moral och fiskeetik kommer att passa utmärkt in som gäst på Lilla Malma Sportfiske. Mycket av det handlar om att visa vördnad och hänsyn till fiskarna, sina medfiskare och miljön.

§1. Endast Flugfiske med fluga och flugspö är tillåtet. Doftextrakt, levande beten, räkor, power bait eller liknande är ej tillåtet.

§2. Endast 1 fisk per person och dag får landas och tas upp. Denna regel har en viss flexibilitet. Den totala dagskvoten är 8 fiskar och den kan man fördela om inom gruppen. Observera att skadad fisk inte får återutsättas, så det gäller att planera sitt fiske. Efter fiskedagens slut summeras de landade fiskarna och lika många nya fiskar sätts ut vilket gör att vattensystemet håller lika mycket fisk hela tiden.

§3. Hullinglöst efter en landad fisk. När du landat och tagit upp din fisk gäller catch and release och då vill vi att man byter man till flugor bundna på hullingslösa krokar eller så nyper man ned hullingen med en tång.

§4. Catch & Release. När du landat och tagit upp din fisk gäller catch and release och här ställs stora krav på dig att behandla fiskarna så skonsamt som möjligt. I första hand ska fisken tas i knutlös håv och inte lyftas ur vattnet. Det är viktigt att flytta håven med fisken till fräscht vatten om det grumlats upp där du håvat fisken. Låt fisken ligga i håven någon minut och frilägg håvnätet runt fiskens huvud så att den fritt kan använda sina gälar att hämta andan innan du gör något mer med fisken. Dessa första minuter är oerhört viktiga för att ge fisken bästa möjliga förutsättning till återhämtning. låt sedan fiske själv simma iväg ut ur håven utan att ta i den. I andra hand ska fisken lossas med hjälp av en peang eller liten näbbtång i vattnet utan att ta i fisken med händerna. Fisk som dras upp på land och fotograferas eller liknande räknas som landad ingår i kvoten även om den sätts ut igen.

§5 Fisketider. Fisketiderna varierar mellan vår och höst. Under sena hösten fiskar man från soluppgång till solnedgång. Däremot under sena våren då dagarna är ljusa och långa avbryter vi fisket under några timmar efter lunch för att sedan fortsätta till solnedgången. De exakta fisketiderna som gäller när just du skall fiska kommer att anges på din bokningsbekräftelse.

Välkomna

Om Lilla Malma

Lilla Malma Sportfiske ligger c:a 10 mil från stockholm, strax utanför Malmköping och ägs och förvaltas av Thomas Berggren som är en certifierad flugfiskeinstruktör. Här erbjuds både möjlighet att boka och hyra anläggningen för fiske, samt att delta i någon av de flugfiskekurser som fortlöpande hålls…

Vi erbjuder också skräddarsydda flugfiske-event för företag och grupper.

Mer information om detta finner ni om ni klickar runt lite i hemsidans menyer.

Informationsfilm om Lilla Malma >>>

Fler glimtar från Lilla Malma >>>

Välkomna!Thomas Berggren – Certifierad Flugfiskeinstruktör

 

 

FFI – MCI
(Master Ceritified Instructor)

FFI – THCI
(Two Handed Certified Instructor)

FFI – CBOG
(Casting Board Of Governor)

FFI – Level III Examiner

 


Vill du bli en certifierad instruktör?

Vill du bli en certifierad instruktör?

Att vara certfierad innebär att du har ett bevis som intygar dina kvalifikationer. De höga krav på instruktörs-standard som de organisationer som certifierar har, borgar för att de instruktörer som klarar deras tester håller en hög kunskapsnivå.

Den ena delen i ett sådant test är att visa en hög nivå på de praktiska kunskaperna, dvs man ska visa att man själv verkligen kan behärska konsten att kasta med ett flugspö. Men den största delen i testet omfattar kunskapen att lära ut. Att visa prov på att man håller en hög nivå som instruktör. Att vara duktig på att kunna lära folk att kasta och fiska med ett flugspö, helt enkelt.

Den här så kallade kvalitétsstämpeln uppfattas av elever och kunder som en trygghet. Den vanligaste orsaken till att en kund väljer en särskild instruktör är genom rekommendationer. Men om de saknar rekommendationer, så väljer de oftast en certifierad instruktör, därför att certifikatet borgar för både trygghet och kunskap.

Om du funderar på att certifiera dig kan du läsa mer ingående om det på Fly Fishers Internationa. Där finner ni också en lista på alla FFI-certifierade instruktörer.

Thomas Berggren, är certifierad både som Två-Hands och Enhands-instruktör och erbjuder möjligheten att boka:
Prep-kurs… En kurs som förbereder dig, och ger dig verktygen för fortsatt egen träning inför det kommande certifieringstestet.

Pre-test… En ”testuppkörning” helt enkelt. Vi genom för testet enligt samma procedur som provet. Ett bra sätt att kolla om man är redo, eller att få reda exakt på vilka ”sista detaljer” som man behöver finslipa.

Välkomna att höra av er om ni är intresserade.. Kontakt – Bokning – Priser.

Lillamalma.se